Struktūra ir kontaktai Teisinė informacija Administracinė informacija Paslaugos Veiklos sritys GARBĖS PILIEČIAI Bendruomenės
Į pradžią



 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Lankytojų statistika

Skaičiuojama nuo: 2012-01-15
Iš viso apsilankė: 18894700
Šiandien apsilankė: 0
Dabar naršo: 0
Gyventojams Verslininkams Turistams
2012-12-19  ANT ŠVENČIŲ STALO SKALSŪS IR SVEIKI PATIEKALAI

 

Kalėdos ir Naujieji metai – tai gražiausios metų šventės, kuomet kiekviena šeimininkė stengiasi pradžiuginti artimuosius kuo įvairesniais patiekalais ir ieško geros kokybės maisto produktų.  Nepamirškime pagrindinių principų, kurie gali padėti išsirinkti saugius ir kokybiškus produktus. Pirmiausia, renkantis maisto produktus, būtina atkreipti dėmesį į spalvą, formą, konsistenciją, laikymo sąlygas, tinkamumo vartoti terminus.


Kraunat produktus į pirkinių krepšelį, žalią mėsą, paukštieną ir žuvį reikėtų supakuoti į dvigubas pakuotes, kad neužterštiumėte kitų maisto produktų, kurie bus vartojami be papildomo terminio apdorojimo. Nereikėtų rinktis produktų pažeistomis pakuotėmis.

Namuose visus greitai gendančius maisto produktus būtina laikyti šaldytuve. Sušaldytą mėsą, paukštieną ar žuvį saugiausia atšildyti šaldytuve, +1°C – + 4° C temperatūroje. Norint užšaldytus produktus atšildyti greičiau, galima pasinaudoti atšildymo funkcija orkaitėje ar mikrobangų krosnelėje, arba palaikyti produktą po tekančiu šaltu vandeniu, nepažeidus jo pakuotės. Termiškai apdorojant, gaminių vidaus temperatūra (gaminimo metu) turi būti ne žemesnė kaip +75° C, tokioje temperatūroje apdorotas maistas yra saugus. Virto, kepto, troškinto maisto nerekomenduojama laikyti kambario temperatūroje ilgiau kaip 2 valandas, jį geriau laikyti šaldytuve, kaip ir tortus su kremu ar kitus greitai gendančius saldumynus.

Gaminant maistą, labai svarbu švara ir asmens higiena. Būtina plauti rankas su muilu po šiltu, tekančiu vandeniu. Ypač svarbu švariai nusiplauti rankas po to, kai buvo tvarkoma žalia mėsa, žuvis, kiaušiniai. Būtina gerai nuplauti ir nusausinti įrankius, lenteles ir stalų paviršius, ant kurių buvo dorojama žalia mėsa, paukštiena. Žaliai mėsai, žuviai, kiaušiniams tvarkyti, salotoms ir jau paruoštiems patiekalams pjaustyti turėtų būti naudojami atskiri virtuvės įrankiai ir pjaustymo lentelės. Neturint tokios galimybės, visus įrankius reikėtų švariai nuplauti po šiltu tekančiu, vandeniu. Ant pjaustymo lentelių, peilių, stalų, šluosčių gali daugintis mikrobai, kurie patekę į maisto produktus, gali sukelti infekcines ligas ar apsinuodijimus.

Viena iš dažniausiai pasitaikančių buitinių apsinuodijimo maistu priežasčių – maisto likučių naudojimas. Paruoštą maistą reikia kuo greičiau suvartoti, o nesuvalgytą laikyti šaldytuve taip, kad jis nesiliestų su žaliais produktais. Nepatartina vartoti įtarimą keliančių produktų, juos reikėtų išmesti neragavus. Nepamirškime saiko jausmo, nes pakilią šventinę nuotaiką gali užtemdyti virškinimo negalavimai. Nereikėtų pripirkti ir priruošti daugybės maisto, kurio nepajėgiama suvalgyti. Tie, kurie laikosi papročių, šv. Kūčių naktį ant stalo protėvių vėlėms gali palikti negreit gendančių produktų - kūčiukų, duonos, džiovintų vaisių, riešutų.

Ateinantys 2013 metai paskelbti sveikos gyvensenos ir atsakingo požiūrio į vartojimą metais, todėl šventiniam stalui su meile, išradingumu, senelių ir protėvių išpuoselėtomis vertybėmis ir tradicijomis paruoškime skalsius ir saugius patiekalus

Lietuviai Kūčioms gamindavo miežinių kruopų („grucės“) košę su aguonų pienu, būtinas patiekalas buvo kisielius, barščiai su grybais, žuvis, silkė, obuoliai, medus, daiginti kviečiai, žirniai, pupos. Lietuvių tradiciniai Kūčių valgiai turi ir simbolinę prasmę: žuvis ir silkė - pasninko valgis, obuoliai simbolizuoja rojaus medį ir laimę, kviečiai - skalsos simbolis, medus – sveikata ir šviesa, žirniai iš rojaus išvaryto Adomo ašaros, riešutai simbolizavo vaisingumą, kūčiukai – meilės vakarienės simbolis.

Tradicinis Kalėdų valgis Lietuvoje buvo šerniena arba kiauliena. Prieš Kalėdas skersdavo kiaulę ir atlikdavo skerstuvių apeigas. Paskerstos kiaulės galvą papuošdavo žalumynais. Kiaulienos valgymas ir aukojimas buvo magiška priemonė padidinti žemės derlingumui.

Kiekviena tauta turi savo kalėdinių patiekalų tradicijas: Amerikoje Kalėdoms ruošiamas keptas kalakutas, jautiena, kiaulienos kumpis, desertui – moliūgų pyragas, marcipanai; Kanadoje – įdarytas kalakutas spanguolių padaže ir sviestiniai tortai; Meksikoje per Kalėdas gausu vaisių, salotų ir troškintos kiaulienos su kukurūzų koše ir čili padažu; Peru – kalakutas, prikimštas maltos jautienos ir papuoštas ananasų griežinėliais ir vyšniomis; Prancūzijoje – anties ir žąsies kepenėlės, austrės, rūkyta lašiša, omarai, desertui - tradicinis pyragas; Vokietijoje – kepta žąsis, makaronų salotos, marcipanai, vaisiniai pyragai, skirtingų rūšių duona su vaisiais; Austrijoje – žąsis, kumpis, šokoladiniai putėsiai; Čekijoje – keptas karpis, Islandijoje – kiaulienos šonkauliukai, kepta šiaurės elnių, baltųjų tetervinų mėsa, rūkyta ėriena.

Rita ŠIAULYTIENĖ

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos

Rietavo valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos

vyr. specialistė maisto produktų inspektorė

 
  Spausdinti  
Rietavo savivaldybė
Savivaldybės biudžetinė įstaiga,
Laisvės a. 3, 90311 Rietavas
Tel. (8 448) 73 200
Faks. (8 448) 73 222
El. p. savivaldybe@rietavas.lt
Duomenys kaupiami ir saugomi
Juridinių asmenų registre,
kodas 188747184
Renginių kalendorius
P A T K Pn Š S
25262728293001
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23242526272829
30310102030405
Gruodis
    2024     
 

 

 

 

 

 

      

          

 

     

 

 


 

 

 

 

 

 

 

Rietavo savivaldybė. Savivaldybės biudžetinė įstaiga, Laisvės a. 3, 90311 Rietavas, Tel. (8 448) 73 200, Faks. (8 448) 73 222, El. p. savivaldybe@rietavas.lt
Duomenys kaupiami ir saugomi Juridinių asmenų registre, kodas 188747184
© Rietavo savivaldybė Sprendimas: Idamas, naudojama Smartweb.