Struktūra ir kontaktai Teisinė informacija Administracinė informacija Paslaugos Veiklos sritys GARBĖS PILIEČIAI Bendruomenės
Į pradžią



 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Lankytojų statistika

Skaičiuojama nuo: 2012-01-15
Iš viso apsilankė: 18894700
Šiandien apsilankė: 0
Dabar naršo: 0
Gyventojams Verslininkams Turistams
2013-11-07  LAPKRIČIO 8-OJI – EUROPOS SVEIKOS MITYBOS DIENA

Lapkričio 8-ąją Europa mini sveikos mitybos dieną. Šia proga organizuojami įvairus mokymai, seminarai, paskaitos. PSO (Pasaulio Sveikatos Organizacija) duomenimis, žmogaus sveikatą net 50 proc. lemia mityba. Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba dar kartą nori atkreipti visuomenės dėmesį į sveikos mitybos principais pagrįstus mitybos įpročius. 

1.   Pasirinkite kuo įvairesnį produktų asortimentą.

Žmogaus organizmui kasdien būtina gauti apie 40 įvairių maisto medžiagų: baltymų, riebalų, angliavandenių, mineralinių medžiagų, vitaminų. Labai svarbu į savo dienos racioną įtraukti kuo įvairesnį ir maistingų medžiagų turintį maistą.

2. Pakankamai judėkite ir nepamirškite kalorijų.

Reikalingų kalorijų skaičius labai priklauso nuo lyties, amžiaus ir fizinio aktyvumo. Jeigu aktyviai sportuojate ar dirbate fizinį darbą, suvartojamų kalorijų skaičius turėtų būti didesnis, negu tų žmonių, kurie renkasi pasyvų poilsį ar dirba sėdimą darbą. Kasdien reiktų bent 30 min. skirti pasivaikščiojimui ar rytinei mankštai.  

3. Dieną pradėkite pusryčiais.

Kasdien – pusryčiaukite. Ryte geriausia rinktis košę, varškę, naturalų jogurtą, vaisius, puikiai tinka kiaušiniai. Valgyti reikia tris ar keturis kartus per dieną: pusryčius, priešpiečius (ar pavakarius), pietus, vakarienę. Nereguliarus valgymas 1-2 kartus per dieną kenkia sveikatai (gali atsirasti virškinimo sutrikimų).

4. Nepamirškite grūdinių produktų.

Didžioji dalis paros energijos turėtų būti gaunama valgant grūdinius produktus. Rekomenduojama dažniau valgyti visų grūdo dalių produktų – duonos produktų ir makaronų, gaminamų iš miltų, kurių sėlenos ir gemalas, o kartu ir naudingos maistinės skaidulos ir kai kurie vitaminai,  mineralinės medžiagos  yra nepašalinti.

 

5. Vaisiai ir daržovės – maistinių skaidulų šaltinis.

Vietoj saldaus pyragaičio geriau rinkitės šviežius vaisius ar uogas. Jose daugiau vitaminų ir maistinių medžiagų. Į savo dienos racioną įtraukite įvairias salotas. Neskaitant bulvių, per dieną rekomenduojama suvartoti apie 400 g vaisių ir daržovių.

6. Dažniau rinkitės augalinius riebalus.

Riebalai suteikia daug energijos. Tačiau valgant riebų maistą yra ir didesnė persivalgymo tikimybė. Stenkitės vengti įvairių padažų, nes tai - papildomi riebalai ir kalorijos. Kad organizmui nepritrūktų nesočiųjų riebalų rūgščių, dažniau pietums rinkitės žuvį, užkandžiams – įvairius riešutus, avokadus.

7. Liesi pieno produktai – kalcio šaltinis.

Norint turėti sveikus dantis ir tvirtus kaulus, būtina vartoti pakankamai kalcio, kurio gausu liesuose pieno produktose. Rekomenduojama kasdien suvartoti 2 stiklines pieno, kefyro ar pasukų arba iki 100 g varškės.

8. Užkandžiaukite.

Tinkamai pasirinktas užkandis padės numalšinti alkį ir suteiks papildomos energijos tarp pagrindinių valgymų. Per dieną užkandžiaukite 2-3 kartus. Tam geriausiai tinka riešutai, džiovinti ir švieži vaisiai. Venkite įvairių saldumynų, bulvių traškučių – juose gausu druskos, cukraus ir riebalų.

9. Sumažinkite druskos kiekį.

Druskos nereikėtų suvartoti daugiau negu 5 g per dieną. Tai šiek tiek mažiau negu vienas arbatinis šaukštelis! Neužmirškite, kad druskos gauname iš jau pagaminto maisto – duonos, dešros, bulvių traškučių, todėl gamindami namuose stenkitės druską naudoti itin saikingai. Prisiminkite, kad per didelis druskos kiekis yra daugelio ligų rizikos veiksnys.

10. Gerkite daugiau vandens.

Vandens kasdien reikia išgerti 6-8 stiklines. Vanduo reguliuoja kūno temperatūrą, perneša deguonį į ląsteles. Kai karšta, sportuojate, šokate – vandens reikia daugiau. Venkite saldintų ir gazuotų gėrimų.

Informaciją parengė

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos

Rietavo valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba

 
  Spausdinti  
Rietavo savivaldybė
Savivaldybės biudžetinė įstaiga,
Laisvės a. 3, 90311 Rietavas
Tel. (8 448) 73 200
Faks. (8 448) 73 222
El. p. savivaldybe@rietavas.lt
Duomenys kaupiami ir saugomi
Juridinių asmenų registre,
kodas 188747184
Renginių kalendorius
P A T K Pn Š S
25262728293001
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23242526272829
30310102030405
Gruodis
    2024     
 

 

 

 

 

 

      

          

 

     

 

 


 

 

 

 

 

 

 

Rietavo savivaldybė. Savivaldybės biudžetinė įstaiga, Laisvės a. 3, 90311 Rietavas, Tel. (8 448) 73 200, Faks. (8 448) 73 222, El. p. savivaldybe@rietavas.lt
Duomenys kaupiami ir saugomi Juridinių asmenų registre, kodas 188747184
© Rietavo savivaldybė Sprendimas: Idamas, naudojama Smartweb.