Lapkričio 8-ąją Europa mini sveikos mitybos dieną. Šia proga organizuojami įvairus mokymai, seminarai, paskaitos. PSO (Pasaulio Sveikatos Organizacija) duomenimis, žmogaus sveikatą net 50 proc. lemia mityba. Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba dar kartą nori atkreipti visuomenės dėmesį į sveikos mitybos principais pagrįstus mitybos įpročius. 1. Pasirinkite kuo įvairesnį produktų asortimentą. Žmogaus organizmui kasdien būtina gauti apie 40 įvairių maisto medžiagų: baltymų, riebalų, angliavandenių, mineralinių medžiagų, vitaminų. Labai svarbu į savo dienos racioną įtraukti kuo įvairesnį ir maistingų medžiagų turintį maistą. 2. Pakankamai judėkite ir nepamirškite kalorijų. Reikalingų kalorijų skaičius labai priklauso nuo lyties, amžiaus ir fizinio aktyvumo. Jeigu aktyviai sportuojate ar dirbate fizinį darbą, suvartojamų kalorijų skaičius turėtų būti didesnis, negu tų žmonių, kurie renkasi pasyvų poilsį ar dirba sėdimą darbą. Kasdien reiktų bent 30 min. skirti pasivaikščiojimui ar rytinei mankštai. 3. Dieną pradėkite pusryčiais. Kasdien – pusryčiaukite. Ryte geriausia rinktis košę, varškę, naturalų jogurtą, vaisius, puikiai tinka kiaušiniai. Valgyti reikia tris ar keturis kartus per dieną: pusryčius, priešpiečius (ar pavakarius), pietus, vakarienę. Nereguliarus valgymas 1-2 kartus per dieną kenkia sveikatai (gali atsirasti virškinimo sutrikimų). 4. Nepamirškite grūdinių produktų. Didžioji dalis paros energijos turėtų būti gaunama valgant grūdinius produktus. Rekomenduojama dažniau valgyti visų grūdo dalių produktų – duonos produktų ir makaronų, gaminamų iš miltų, kurių sėlenos ir gemalas, o kartu ir naudingos maistinės skaidulos ir kai kurie vitaminai, mineralinės medžiagos yra nepašalinti. 5. Vaisiai ir daržovės – maistinių skaidulų šaltinis. Vietoj saldaus pyragaičio geriau rinkitės šviežius vaisius ar uogas. Jose daugiau vitaminų ir maistinių medžiagų. Į savo dienos racioną įtraukite įvairias salotas. Neskaitant bulvių, per dieną rekomenduojama suvartoti apie 400 g vaisių ir daržovių. 6. Dažniau rinkitės augalinius riebalus. Riebalai suteikia daug energijos. Tačiau valgant riebų maistą yra ir didesnė persivalgymo tikimybė. Stenkitės vengti įvairių padažų, nes tai - papildomi riebalai ir kalorijos. Kad organizmui nepritrūktų nesočiųjų riebalų rūgščių, dažniau pietums rinkitės žuvį, užkandžiams – įvairius riešutus, avokadus. 7. Liesi pieno produktai – kalcio šaltinis. Norint turėti sveikus dantis ir tvirtus kaulus, būtina vartoti pakankamai kalcio, kurio gausu liesuose pieno produktose. Rekomenduojama kasdien suvartoti 2 stiklines pieno, kefyro ar pasukų arba iki 100 g varškės. 8. Užkandžiaukite. Tinkamai pasirinktas užkandis padės numalšinti alkį ir suteiks papildomos energijos tarp pagrindinių valgymų. Per dieną užkandžiaukite 2-3 kartus. Tam geriausiai tinka riešutai, džiovinti ir švieži vaisiai. Venkite įvairių saldumynų, bulvių traškučių – juose gausu druskos, cukraus ir riebalų. 9. Sumažinkite druskos kiekį. Druskos nereikėtų suvartoti daugiau negu 5 g per dieną. Tai šiek tiek mažiau negu vienas arbatinis šaukštelis! Neužmirškite, kad druskos gauname iš jau pagaminto maisto – duonos, dešros, bulvių traškučių, todėl gamindami namuose stenkitės druską naudoti itin saikingai. Prisiminkite, kad per didelis druskos kiekis yra daugelio ligų rizikos veiksnys. 10. Gerkite daugiau vandens. Vandens kasdien reikia išgerti 6-8 stiklines. Vanduo reguliuoja kūno temperatūrą, perneša deguonį į ląsteles. Kai karšta, sportuojate, šokate – vandens reikia daugiau. Venkite saldintų ir gazuotų gėrimų. Informaciją parengė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Rietavo valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba |