Struktūra ir kontaktai Teisinė informacija Administracinė informacija Paslaugos Veiklos sritys GARBĖS PILIEČIAI Bendruomenės
Į pradžią



 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Lankytojų statistika

Skaičiuojama nuo: 2012-01-15
Iš viso apsilankė: 18894700
Šiandien apsilankė: 0
Dabar naršo: 0
Gyventojams Verslininkams Turistams
2018-11-07  LAPKRIČIO 8-OJI − EUROPOS SVEIKOS MITYBOS DIENA

Lapkričio 8 dieną minima Europos sveikos mitybos diena. Šią dieną Europos šalyse visuomenė skatinama labiau atkreipti dėmesį į tinkamą mitybą ir jos įpročius.

Sveika mityba priklauso nuo to, ar žmogus suvartoja tinkamą  jam būtinų maisto medžiagų (baltymų, riebalų, angliavandenių, vitaminų, skaidulinių, mineralinių ir kt.) kiekį. Pagrindiniai netinkamos mitybos padariniai – antsvoris, nutukimas arba priešingai – organizmo nualinimas, anoreksija. Tinkami mitybos įpročiai lemia gerą savijautą, optimalų kūno svorį ir padeda išvengti tam tikrų sveikatos problemų. Sveikai ir tinkamai maitinantis žmogaus organizmas aprūpinamas energija ir gyvybinei veiklai reikalingomis maistinėmis medžiagomis, užtikrinamas normalus vystymasis, nuolatinis kūno ląstelių atsinaujinimas.

Siekiant pagerinti ir palaikyti tinkamus savo mitybos įpročius, būtina nuolatos prisiminti ir gyventi pagal tris pagrindinius sveikos mitybos principus –  saikingumą, įvairumą ir balansuotumą. Taip pat svarbu maitintis reguliariai, rekomenduojama valgyti ne dažniau kaip kas 3 valandas ir ne rečiau kaip kas 4 valandas. Per pusryčius ir pietus žmogus turėtų gauti daugiau negu du trečdalius paros raciono kalorijų, o vakarienei – mažiau negu trečdalį. Norint išlikti sveikiems, tiek suaugusiesiems, tiek vaikams būtina laikytis pagrindinių sveikos mitybos rekomendacijų:

valgyti maistingą, įvairų, dažniau augalinį nei gyvūninės kilmės maistą;

kelis kartus per dieną valgyti grūdinių produktų, ypač viso grūdo produktų;

kelis kartus per dieną valgyti įvairių, dažniau šviežių daržovių ir vaisių (nors 400 g per dieną);

išlaikyti normalų kūno svorį (kūno masės indeksas 18,5–25);

mažinti riebalų vartojimą, gyvūninius riebalus, kuriuose yra daug sočiųjų riebalų rūgščių, keisti augaliniais aliejais;

riebią mėsą ir mėsos produktus keisti ankštinėmis daržovėmis, žuvimi, paukštiena ar liesa mėsa;

vartoti liesą pieną, liesus pieno produktus (rūgpienį, kefyrą, jogurtą, varškę, sūrį);

rinktis maisto produktus, turinčius mažai cukraus; rečiau vartoti saldžius gėrimus, saldumynus;

valgyti nesūrų maistą. Bendras druskos kiekis maiste, įskaitant gaunamą su rūkytais, sūdytais, konservuotais produktais, duona, neturi būti didesnis kaip vienas arbatinis šaukštelis (5 g). Vartoti joduotą druską;

skatinti išimtinį žindymą iki 6 mėn. ir žindymą iki 2 m. ir ilgiau, užtikrinant tinkamą ir saugų papildomą kūdikių ir mažų vaikų maitinimą;

valgyti reguliariai;

gerti pakankamai skysčių, ypač vandens;

taip pat rekomenduojama kasdien aktyviai judėti.

Taigi sveika mityba – tinkamos kiekybės, kokybės ir režimo laikymasis. Sveikos mitybos laikymasis apsaugos mus nuo daugelio ligų atsiradimo ir padės gerai jaustis kiekvieną dieną.

Parengė Klaipėdos rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuras

www.visuomenessveikata.lt

 
  Spausdinti  
Rietavo savivaldybė
Savivaldybės biudžetinė įstaiga,
Laisvės a. 3, 90311 Rietavas
Tel. (8 448) 73 200
Faks. (8 448) 73 222
El. p. savivaldybe@rietavas.lt
Duomenys kaupiami ir saugomi
Juridinių asmenų registre,
kodas 188747184
Renginių kalendorius
P A T K Pn Š S
25262728293001
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23242526272829
30310102030405
Gruodis
    2024     
 

 

 

 

 

 

      

          

 

     

 

 


 

 

 

 

 

 

 

Rietavo savivaldybė. Savivaldybės biudžetinė įstaiga, Laisvės a. 3, 90311 Rietavas, Tel. (8 448) 73 200, Faks. (8 448) 73 222, El. p. savivaldybe@rietavas.lt
Duomenys kaupiami ir saugomi Juridinių asmenų registre, kodas 188747184
© Rietavo savivaldybė Sprendimas: Idamas, naudojama Smartweb.