Struktūra ir kontaktai Teisinė informacija Administracinė informacija Paslaugos Veiklos sritys GARBĖS PILIEČIAI Bendruomenės
Į pradžią



 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Lankytojų statistika

Skaičiuojama nuo: 2012-01-15
Iš viso apsilankė: 18894700
Šiandien apsilankė: 0
Dabar naršo: 0
Gyventojams Verslininkams Turistams
Pradžia > Pagalba vaikams ir šeimoms
2010-11-08  NITRATAI VAISIUOSE IR DARŽOVĖSE - VARTOTOJŲ BAIMĖS NEPAGRĮSTOS

Vartotojai neturėtų baimintis nitratų maisto produktuose.

Remiantis tyrimų duomenimis ir nustatomais nitratų kiekiais Lietuvoje parduodamuose vaisiuose ir daržovėse, akivaizdu, kad fiziškai neįmanoma per parą suvalgyti tokio daržovių ar vaisių kiekio, kad susidarytų sveikatai kenksminga nitratų dozė.

Mokslininkų išvados

Lietuvoje kasmet atliekami vaisių ir daržovių tyrimai dėl nitratų. Šie duomenys teikiami Europos maisto saugos tarnybai, yra stebimi ir analizuojami mokslininkų.

„Nors nitratų kiekiai daržovėse, atsižvelgiant į mokslines išvadas, ES net nereglamentuojami (išskyrus špinatus ir salotas), tačiau, saugant vartotojų sveikatą ir siekiant užtikrinti maisto saugą, nuolat atliekami planingi daržovių tyrimai dėl nitratų. Tiek šiais metais, tiek praeitais metais ištirti lietuviški ir nelietuviški įvairių vaisių ir daržovių mėginiai atitiko ES reglamento ir GOST, kurį naudoja Rusijos Federacija, standarto reikalavimus“, - teigė S. Ščeponavičienė. Praėjusiais metais tik viename salotų iš Belgijos mėginyje nustatytas nitratų kiekis viršijo GOST leidžiamą normą, bet neviršijo ES normos.

2008 metais Europos Maisto Saugos Tarnyba paskelbė mokslinę nuomonę dėl nitratų daržovėse. Europos maisto saugos tarnybos mokslininkai išanalizavo 42 tūkstančius tyrimų rezultatų iš įvairių ES valstybių ir nustatė, kad rizika dėl per didelio nitratų kiekio gauto vartojant vaisius ir daržoves yra minimali. Europos maisto saugos tarnybos nuomone, daržovės – būtinas ir rekomenduojamas žmogaus raciono komponentas, o suvartotų daržovių teigiamas poveikis žmonių sveikatai atsveria galimą daržovėse esančių nitratų poveikio riziką.

Remiantis rekomendacijomis ir mokslinėmis išvadomis, Europos Sąjungoje vieningai galioja reglamentas, nitratų normos nustatytos šioms daržovėms: šviežiems špinatams, konservuotiems, stipriai sušaldytiems arba sušaldytiems špinatams, šviežioms salotoms, gūžinėms salotoms bei kūdikiams ir mažiems vaikams skirtiems perdirbtiems grūdiniams maisto produktams ir kūdikių maistui.

Nitratai - natūraliai iš aplinkos patenkantys azoto junginiai

Nitratai – daržovių sudėtinė dalis, natūraliai iš aplinkos patenkantys azoto junginiai. Augalams jie būtini, tačiau daržovės turi savybę juos kaupti. Didesni nitratų kiekiai randami lapinėse daržovių dalyse, mažesni - sėklose ir šakniagumbiuose. Vaisiai nitratų kaupti nelinkę (vaisiuose nitratų kiekiai iš viso nereglamentuojami). Pavyzdžiui, pastarųjų mėnesių duomenimis, didesni nitratų kiekiai nustatyti imbiero šaknyse, tačiau vartotojas drąsiai gali suvartoti 400 gramų gryno imbiero per parą (kas yra neįtikėtina) be jokio pašalinio poveikio sveikatai.

Susirūpinimą kelia ne vaisiai ir daržovės, o šachtinių šulinių vanduo

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba perspėja, kad maistui gaminti galima naudoti tik ištirto dėl cheminės ir mikrobinės taršos šachtinio šulinio vandenį.

Šachtinių šulinių vandens kokybė yra nepastovi ir labai priklauso nuo to, ar neužteršta šulinio aplinka - arti šulinio tręšiami daržai, kaupiamas iš tvartų mėšlas ir kt., nes į šachtinius šulinius vanduo patenka iš pirmojo nuo žemės paviršiaus vandeningojo sluoksnio, t.y. gruntinis vanduo. Dažniausiai šachtinių šulinių vanduo užteršiamas dėl netvarkingos ūkinės veiklos. Vienas iš tokios veiklos padarinių – azoto junginiai gruntiniame vandenyje: nitratai ir nitritai. Pasak specialistų, virinant vandenį mikrobai žūna, tačiau, chemine tarša išlieka.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos duomenimis penktadalyje tirtų šachtinių šulinių vandens mėginiuose nustatytas nitratų ir nitritų kiekis viršijo leistinas normas. Už šachtinių šulinių priežiūrą atsakingi šachtinių šulinių savininkai. Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba visus ragina nelikti abejingiems ir išsitirti naudojamų šachtinių šulinių vandenį, ypač toms šeimoms, kurios augina mažamečius vaikus.

Alvydas MONTVYDAS

Rietavo savivaldybės VMVT

viršininkas veterinarijos inspektorius

 
  Spausdinti  
Rietavo savivaldybė
Savivaldybės biudžetinė įstaiga,
Laisvės a. 3, 90311 Rietavas
Tel. (8 448) 73 200
Faks. (8 448) 73 222
El. p. savivaldybe@rietavas.lt
Duomenys kaupiami ir saugomi
Juridinių asmenų registre,
kodas 188747184
Renginių kalendorius
P A T K Pn Š S
25262728293001
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23242526272829
30310102030405
Gruodis
    2024     
 

 

 

 

 

 

      

          

 

     

 

 


 

 

 

 

 

 

 

Rietavo savivaldybė. Savivaldybės biudžetinė įstaiga, Laisvės a. 3, 90311 Rietavas, Tel. (8 448) 73 200, Faks. (8 448) 73 222, El. p. savivaldybe@rietavas.lt
Duomenys kaupiami ir saugomi Juridinių asmenų registre, kodas 188747184
© Rietavo savivaldybė Sprendimas: Idamas, naudojama Smartweb.