|
Nuo 2018 m. rugsėjo 1 d. įsigaliojo vaikų maitinimą, valgiaraščių sudarymą ugdymo įstaigose reglamentuojančių teisės aktų pakeitimai, kurių pagrindinis tikslas – užtikrinti sveikatai palankią vaikų mitybą, maisto saugą ir geriausią kokybę.
|
Nuo šių mokslo metų įmonių, teikiančių maitinimo paslaugas ugdymo įstaigoms, taip pat vaikų ir jų tėvelių laukia šios naujovės:
papildytas vaikams draudžiamų tiekti maisto produktų ir grupių sąrašas. Draudžiamų produktų sąraše: valgomieji ledai, sūreliai su glaistu, džiūvėsėliuose volioti ar džiūvėsėliais pabarstyti kepti mėsos, paukštienos ir žuvies gaminiai;
numatytas leidžiamas cukraus, druskos ir privalomas skaidulinių medžiagų kiekis produktuose ir patiekaluose, pvz., bus galima tiekti tuos pyrago ir konditerijos gaminius, kurių 100 g cukraus kiekis – ne daugiau kaip 16 g;
sukonkretintas maisto produktų ir patiekalų vaikams maitinti patiekimas ir patiekimo dažnumas, pvz., ugdymo įstaigoje, kuri organizuoja vieną arba du maitinimus, ne mažiau kaip vieną kartą per savaitę turės būti gaminamas žuvies patiekalas;
šaltais užkandžiais, pvz., bandelėmis, javainiais, sausainiais ir pan., bus galima prekiauti tik gavus raštišką vaikų atstovų pagal įstatymą pritarimą.
Įmonė, teikianti maitinimą kelioms ugdymo įstaigoms, suderinusi vieną valgiaraštį kitose ugdymo įstaigose galės naudotis tuo pačiu, pakartotinai jo nederindama. Taip pat nereikės pakartotinai derinti valgiaraščio, jeigu jis bus keičiamas tik minimaliai, pvz., pakeitus vieną tos pačios maisto produktų grupės maisto produktą ar patiekalą kitu maisto produktu ar patiekalu, kai maisto produkto ar patiekalo maistinė ir energinė vertė išlieka tokia pati arba pakinta ne daugiau kaip 5 proc., arba keičiant patiekalo sudėtines dalis pagal metų laikus (pvz., raugintų kopūstų sriubą keičiant šviežių kopūstų sriuba, burokėlių sriubą – šaltibarščiais).
Šių metų rugpjūčio pabaigoje Telšiuose organizuotas seminaras mokinių maitinimo klausimais, kuriame dalyvavo už vaikų maitinimą atsakingi Rietavo savivaldybės mokyklose asmenys. Seminaro metu buvo akcentuojama, kad vaikų maitinimui nebūtų tiekiami draudžiami, prideginti, perkepti, pervirti patiekalai, kad maitinimas organizuojamas pagal valgiaraščius. Daugiausiai buvo diskutuojama dėl valgiaraščių parengimo bendrabučiuose gyvenantiems mokiniams, nes šie mokiniai turi gauti pilną paros maitinimą atitinkantį kalorijų skaičių, o nemokamam maitinimui skiriami pinigai nepadengia išlaidų.
Rietavo savivaldybėje šiuo metu intensyviai vyksta valgiaraščių derinimas. Mokyklų atsakingi darbuotojai pateikia parengtus valgiaraščius, o derinant nustatomi neatitikimai, kad ne visuomet išlaikoma reikiama maitinimo energinė vertė, daržovių (išskyrus bulves) ar vaisių garnyras sudaro mažiau negu trečdalį bendro patiekalo svorio, neatitinka numatomų tiekti patiekalų dažnumas, ne kiekvienos dienos racione numatyti vaisiai ir pan. Pastabas ir patarimus pateikiame ūkio subjektams, kad jie galėtų patikslinti valgiaraščius.
Praėjusiais metais, atlikus patikrinimus darželio, mokyklų valgyklose ir virtuvėse, pažeidimų nenustatyta. Vaikų maitinimas buvo vykdomas pagal suderintus valgiaraščius, nenustatyta atvejų, kad mokiniams būtų tiekiami draudžiami maisto produktai. Nustatyta bendrų higienos pažeidimų, kurie buvo pašalinti pagal pateiktą trūkumų šalinimo planą. Skundų dėl netinkamo maisto mokyklose Rietavo valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba nėra gavusi.
Daugiau informacijos ir rekomendacijas valgiaraščių sudarymui galima rasti VMVT interneto svetainėje http://vmvt.lt/maisto-sauga/verslui/viesasis-maitinimas/vaiku-maitinimas/vaiku-maitinimo-valgiarasciai.
Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos
Rietavo valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba
|