Prasidėjus šiltajam vasaros sezonui, kiekvienas planuojame ištrūkti iš namų ir pasimėgauti poilsiu gamtoje. Tokios iškylos nuo seno tapo neatsiejamu poilsiu šeimoms su vaikais, mokinių išvykoms į gamtą ir kt.
Vykstant į gamtą ar kelionę kelioms dienoms, labai svarbu įvertinti, kiek ir kokių maisto produktų pasiimti, ypač jeigu ten nebus šaldytuvo. Kad išvengtume apsinuodijimų, rekomenduojama:
· maisto produktus pirkti parduotuvėse, o ne iš pavienių asmenų, prekiaujančių tam neskirtose vietose;
· renkantis maisto produktus būtina atkreipti dėmesį į ženklinimą, t. y. ant pakuotės nurodytą tinkamumo vartoto terminą, laikymo sąlygas, pakuotės sandarumą;
· į gamtą nesivežti greitai gendančių maisto produktų: kreminių konditerijos gaminių, pieno produktų, pagamintų salotų ir kito maisto, kuris vartojamas be papildomo terminio apdorojimo. Jeigu norite gamtoje pasmaližiauti ir pasiimti tortų, pyragaičių su kreminiu įdaru, atkreipkite dėmesį į kreminių konditerijos gaminių laikymo sąlygas. Jie turi būti laikomi ne aukštesnėje kaip +8 laipsnių temperatūroje;
· nepirkti gaminių, kurie nepakankamai termiškai apdoroti (trumpai apkepta mėsa, paukštiena), nes neiškepusiose produktų vietose patogeninės, žarnyno susirgimus sukeliančios bakterijos (pvz., salmonelės) ne tik nespėja žūti, bet gali ir daugintis. Tinkamai termiškai apdorotas maistas gerokai sumažina apsinuodijimo tikimybę;
· užkandžiams gamtoje saugu pasiimti šviesios ir juodos duonos, džiūvėsėlių, traškučių, sausainių be kreminio įdaro, natūralaus mineralinio vandens. Tinka sausi užkandžiai – džiovinti vaisiai, džiovintas sūris. Ypač rekomenduojama pasiimti šviežių vaisių ir daržovių: pomidorų, agurkų, morkų, kopūstų ir kt. Iš jų galite pasigaminti lengvų salotų, kurias pagardinsite citrinos sultimis, aliejumi. Daržoves ir vaisius prieš vartojant nuplaukite geriamuoju vandeniu;
· rinktis paprasčiausią vandenį, nes jis geriausiai malšina troškulį, tvyrant karščiams. Gazuotus gėrimus geriau pakeisti sultimis, mineraliniu vandeniu arba savos gamybos arbata;
· turint nešiojamąjį šaldytuvą, į jį dedamus maisto produktus reikėtų saugiai įpakuoti ir sudėti atskiriant vieną nuo kito. Mėsa turi nesiliesti su sūriu, o žali maisto produktai – su virtais ar keptais produktais. Šaldytuve būtina laikyti kiaušinius, padažus ir kitus greitai gendančius maisto produktus iki tol, kol juos naudosite patiekalo ruošimui;
· bet kokį pagamintą maistą, kurio dar nevartojate, laikykite uždengtą. Tai apsaugos jį nuo vabzdžių;
· sumuštiniai yra puikus iškylos užkandis, tačiau juos geriausiai paruošti prieš valgį. Maisto ruošimui naudojamus ingredientus būtina gerai nuplauti geriamuoju vandeniu. Jeigu į iškylą pasiimate jau nuplautus produktus, prieš sudėdami į indą juos gerai nusausinkite, nes drėgmė – palanki terpė bakterijoms daugintis.
· jeigu daugiau kaip dvi valandas pagaminto ir nesuvalgyto maisto likutis pabuvo karštyje, nors atrodo nesugedęs, vartoti nerekomenduojama.
Parengė Rietavo savivaldybės valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos
vyr. spec. maisto produktų inspektorė Rita Šiaulytienė |