Rugsėjis mokinius sukviečia į mokyklas, kurių aplinka ir sveikatos saugos reikalavimų užtikrinimas turi didelę reikšmę stiprinant ir saugant vaikų sveikatą. Mokyklų, tėvų, maitinančių įmonių, maitinimą kontroliuojančių institucijų, tikslas - sudaryti sąlygas sveikatai palankiai vaikų mitybai, užtikrinti geriausią maisto saugą ir kokybę, patenkinti vaikų maisto medžiagų fiziologinius poreikius, ugdyti sveikos mitybos įgūdžius.
Nuo 2012 m. liepos 1 dienos įsigaliojo LR sveikatos apsaugos ministro 2011 m. lapkričio 11 d. įsakymu Nr. V-964 patvirtintas maitinimo organizavimo ikimokyklinio ugdymo, bendrojo ugdymo mokyklose ir vaikų socialinės globos įstaigose tvarkos aprašas (toliau – Tvarkos aprašas), kuris nustato vaikų maitinimo, vykdomo ikimokyklinio ugdymo, bendrojo ugdymo mokyklose ir vaikų socialinės globos įstaigose, reikalavimus.
Maisto paruošimas, patiekalų įvairumas turi atitikti vaiko amžių ir sveikos mitybos rekomendacijas.
Vaikai maitinami pagal valgiaraščius, kurie sudaromi ne mažiau kaip 15 dienų laikotarpiui, atsižvelgiant į rekomenduojamas paros energijos ir maistinių medžiagų normas vaikams, į vaikų buvimo trukmę mokyklose, darželiuose.
Darželiuose vaikai turi būti maitinami ne rečiau kaip kas 3,5 – 4 val., atskiri valgiaraščiai sudaromi 1–3 m. ir 4–7 m. amžiaus vaikams.
Mokyklose skiriamos dvi amžiaus grupės (6–10 metų ir 11 metų ir vyresnio amžiaus mokiniai). Nesant galimybės sudaryti valgiaraščius abiems amžiaus grupėms, sudaromas vienas valgiaraštis pagal 11 metų ir vyresnio amžiaus mokinių maistinių medžiagų fiziologinius poreikius, išskyrus pradines mokyklas.
Pagal gydytojo raštiškus nurodymus turi būti organizuojamas pritaikytas maitinimas, kuris užtikrina tam tikro sveikatos sutrikimo (alergija tam tikriems maisto produktams, virškinimo sistemos ligos ar remisinės jų būklės ir kt.) nulemtus, vaiko individualius maistinių medžiagų ir energijos poreikius, parenkant toleruojamus maisto produktus, jų gamybos būdą, konsistenciją ir valgymo režimą.
Pusryčiams vaikas turi gauti 20–25 proc., pietums – 30–40 proc., pavakariams ar priešpiečiams – 10–15 proc., vakarienei – 20–25 proc. rekomenduojamo paros maisto raciono kaloringumo.
Mokyklose pietų metu rekomenduojama patiekti pasirinkti kelis karštus pietų patiekalus ir kelis garnyrus. Vienas iš karštų pietų patiekalų (išskyrus bendrojo ugdymo mokyklas, į kurias maistas pristatomas termosuose) turi būti tausojantis virškinimo sistemą – pagamintas verdant vandenyje ar garuose arba troškintas.
Vaikams maitinti rekomenduojami šie produktai: daržovės, bulvės, vaisiai, uogos ir jų patiekalai, sultys (ypač šviežios); grūdiniai (duonos gaminiai, kruopų produktai) ir ankštiniai produktai; pienas ir pieno produktai; liesa mėsa ir jos produktai; žuvis ir jos produktai; aliejus (turi būti mažiau vartojama gyvūninės kilmės riebalų: riebi mėsa ir mėsos produktai turi būti keičiami liesa mėsa, paukštiena, žuvimi ar ankštinėmis daržovėmis; gyvūninės kilmės riebalai ir margarinas, kur įmanoma, keičiami aliejais); kiaušiniai; geriamasis vanduo ir natūralus mineralinis bei šaltinio vanduo (negazuoti). Maisto produktus rekomenduojama tiekti iš ekologinės gamybos ūkių ar išskirtinės kokybės produktų gamintojų.
Vaikų maitinimui draudžiamas maistas, kuris pagamintas iš genetiškai modifikuotų organizmų (GMO), arba maistas, į kurio sudėtį įeina GMO, draudžiama mechaniškai atskirta mėsa ir jos gaminiai, sultinių koncentratai, rūkyta žuvis, konservuoti mėsos ir žuvies gaminiai, išskyrus vasaros stovyklų metu ir sudarant maisto paketus į namus, maisto papildai. Draudžiamų produktų sąrašas papildytas skrudintais ir spragintais gaminiais, traškučiais, kavos pakaitalais (cikorija, gilių ir grūdų gėrimai), sūriais konditerijos gaminiais, kisieliais, ne pramonės gamybos konservais, subproduktais (inkstai, smegenys, plaučiai), žlėgtainiais.
Ugdymo įstaigos turėtų dalyvauti pieno produktų vartojimo vaikų ugdymo ir švietimo įstaigose programoje „Pienas vaikams“ ir vaisių vartojimo skatinimo programoje.
Sveikas ir saugus maistas padės mokiniams išvengti sveikatos rizikos veiksnių, gerai jaustis ir būti sveikesniems.
Kiekvienais metais rugsėjo mėnesį Rietavo valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba atlieka patikrinimus Rietavo savivaldybės vaikų ugdymo įstaigose, kurių metu įvertina mokyklų valgyklų pasiruošimą mokinių maitinimui naujais mokslo metais: vertina maisto ruošimo skyrių sanitarinę higieninę būklę, personalo higieną, mokiniams tiekiamo maisto saugą ir kokybę, maisto gamybai naudojamų žaliavų tiekėjus, ar laikomasi Tvarkos aprašo reikalavimų.
Rita ŠIAULYTIENĖ
Rietavo VMVT vyr. specialistė maisto produktų inspektorė |