Struktūra ir kontaktai Teisinė informacija Administracinė informacija Paslaugos Veiklos sritys GARBĖS PILIEČIAI Bendruomenės
Į pradžią



 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Lankytojų statistika

Skaičiuojama nuo: 2012-01-15
Iš viso apsilankė: 18894700
Šiandien apsilankė: 0
Dabar naršo: 0
Gyventojams Verslininkams Turistams
Pradžia > Pagalba vaikams ir šeimoms
2016-06-29  VASARĄ LABAI SVARBU LAIKYTIS MAISTO SAUGOS REIKALAVIMŲ

 

Vasarą didėja rizika apsinuodyti maistu, todėl iškylaujantys žmonės privalo skirti didesnį dėmesį produktų ir patiekalų saugai.


Maisto produktų laikymas

Greitai gendančius maisto produktus būtina laikyti tinkamoje temperatūroje, pageidautina nešiojamuose šaldymo įrenginiuose ar specialiose maisto gabenimo talpose su ledo pakuotėmis, kuriuos reikia padėti kuo vėsesnėse vietose. Šaldymo įrenginiai turi būti išvalyti, švarūs.

Kryžminė tarša

Kryžminė tarša yra viena pagrindinių maisto užteršimo mikroorganizmais priežasčių, todėl reikia stengtis, kad termiškai neapdoroti pusgaminiai (ypač žalia paukštiena) nesiliestų su jau pagamintais, paruoštais valgyti produktais ar patiekalais. Pusgaminių ir patiekalų pjaustymui būtina naudoti atskirus peilius ir lenteles, plauti įrankius ir priemones prieš ir po jų panaudojimo.

Maisto ruošimo temperatūra

Privalu įsitikinti, ar termiškai apdorojamas maistas yra pakankamai iškepęs. Pvz., ant žarijų kepama mėsa gali greitai apskrusti, bet viduje būti neiškepusi. Todėl prieš vartojant reikia perpjauti ir įsitikinti, ar mėsa tolygiai iškepusi. Rekomenduojama turėti specialų termometrą, kuriuo galima pamatuoti kepinių vidaus temperatūrą (ji turi būti ne žemesnė kaip +75ºC, išskyrus specialiai ruošiamus ne visai iškepusius gaminius).

Vanduo ir žaliavos

Vandenį maisto gamybai reikia naudoti tik kokybišką, rinktis šviežius produktus ir geras žaliavas iš patikimų tiekėjų. Vaisius ir daržoves būtina gerai nuplauti. Negalima naudoti produktų, kurių tinkamumo vartoti laikas pasibaigęs.

Higiena

Gaminantys maistą privalo plauti rankas vandeniu su muilu prieš valgio ruošimą ir po jo, plauti ir valyti visus maisto gaminimui naudojamus paviršius ir įrankius.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Rietavo valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba

 
  Spausdinti  
Rietavo savivaldybė
Savivaldybės biudžetinė įstaiga,
Laisvės a. 3, 90311 Rietavas
Tel. (8 448) 73 200
Faks. (8 448) 73 222
El. p. savivaldybe@rietavas.lt
Duomenys kaupiami ir saugomi
Juridinių asmenų registre,
kodas 188747184
Renginių kalendorius
P A T K Pn Š S
26272829303101
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23242526272829
30010203040506
Rugsėjis
    2024     
 

 

 

 

 

 

      

          

 

     

 

 


 

 

 

 

 

 

 

Rietavo savivaldybė. Savivaldybės biudžetinė įstaiga, Laisvės a. 3, 90311 Rietavas, Tel. (8 448) 73 200, Faks. (8 448) 73 222, El. p. savivaldybe@rietavas.lt
Duomenys kaupiami ir saugomi Juridinių asmenų registre, kodas 188747184
© Rietavo savivaldybė Sprendimas: Idamas, naudojama Smartweb.