Rietavo savivaldybė

Savivaldybės biudžetinė įstaiga,
Laisvės al. 3, 90316 Rietavas,
Tel. (8 448) 73 200, Faks. (8 448) 73 222,
El. p. savivaldybe@rietavas.lt
Duomenys kaupiami ir saugomi Juridinių asmenų registre,
kodas 188747184

  • Apie savivaldybę
  • Rietavo miestas
    Rietavo istorija
    Žemėlapis
  • Taryba
  • Taryba
    Meras
    Mero pavaduotojas
  • Kontrolės ir audito tarnyba
  • Darbo taryba
  • Vaiko teisių apsaugos pertvarka
  • Pagalba vaikams ir šeimoms
  • Naujienos
  • Klausimai
  • Tarptautinis bendradarbiavimas
  • Nuorodos
  • Valdžios elektroniniai vartai
  • Vietos veiklos grupės
  • Projektai
  • Neformalus vaikų švietimas
  • Korupcijos prevencija
  • Turto valdymas
  • Kontaktai
  • Tarybos nariai
    Įstaigų kontaktai
    Neįgaliųjų draugijos
    Web paštas
  • Naujienų prenumerata
  • EP naujienos
  • Rietavo kraštiečių klubas
  • Naujienos
    Kontaktai ir rekvizitai
  • Versija neįgaliesiems
  • Policijos informacija
  • Civilinė sauga
  • Mokesčiai
  • Valstybinės žemės nuomos mokestis
    Žemės mokestis
    Nekilnojamojo turto mokestis
  • Euro įvedimas Lietuvoje
  • Administracinės naštos mažinimas
  • Mobilizacija
  • Būstas
  • Rietavo trečiojo amžiaus universitetas
  • Rietavo savivaldybės neįgaliųjų draugija
  • Naujienos
    Vykdomi projektai
  • Lyderių laikas 3
  • Asmens duomenų apsauga
  • Vartotojų teisių apsauga
  • Savivaldybės vidinis kanalas
  • Projektas EMPACI
  • Struktūra ir kontaktai
  • Taryba
    Meras
    Mero pavaduotojas
    Komitetai
    Komisijos
    Tarybos posėdžių protokolai
    Tarybos veikla
    Administracija
    Administracijos direktorius
    Administracijos direktoriaus pavaduotojas
    Specialistai
    Dokumentų valdymo ir teisės skyrius
    Savivaldybės centralizuota vidaus audito tarnyba
    Buhalterinės apskaitos ir ūkio skyrius
    Finansų skyrius
    Švietimo, kultūros ir sporto skyrius
    Ūkio plėtros ir investicijų skyrius
    Socialinių reikalų ir civilinės metrikacijos skyrius
    Žemės ūkio skyrius
    Architektūros skyrius
    Seniūnijos
    Rietavo miesto
    Rietavo
    Daugėdų
    Medingėnų
    Tverų
    Nuolatinės komisijos ir darbo grupės
  • Teisinė informacija
  • Teisės aktai
    Teisės aktų projektai
    Išvadoms gauti pateikti teisės aktų projektai
    Vyriausybei pateikti teisės aktų projektai
    Teisės aktų projektų archyvas
    Tyrimai ir analizės
    Teisės aktų pažeidimai
    Seimo kontrolierių pažymos
    Valstybės kontrolierių sprendimai
    Teismo sprendimai
    Šiurkštūs tarnybiniai nusižengimai
    Teisinio reguliavimo stebėsena
    Teisinio reguliavimo stebėsenos planas
    Atliekama teisinio reguliavimo stebėsena
    Teisinio reguliavimo stebėsenos pažymos
  • Administracinė informacija
  • Nuostatai
    Planavimo dokumentai
    Darbo užmokestis
    Viešieji pirkimai
    Biudžeto vykdymo ataskaitų rinkiniai
    Finansinių ataskaitų rinkiniai
    Vadovų darbotvarkės
    Savivaldybės mero
    Savivaldybės administracijos direktoriaus
    Vadovų veiklos ataskaitos
    Tarnybiniai automobiliai
    Paskatinimai ir apdovanojimai
    Savivaldybės biudžetas
    Savivaldybės valdomos (kontroliuojamos) įmonės
  • Paslaugos
  • Informacijos rinkmenos
    Atmintinės
    Viešosios ir administracinės paslaugos
    Prašymų ir skundų priėmimas
  • Veiklos sritys
  • Aplinkos apsauga
    Kultūra
    Sportas
    Švietimas
    Jaunimas
    Kultūros paveldas
    Žemės ūkis
    Valstybinė kalba
    Sveikata
    Teritorijų planavimas
    Pirminė teisinė pagalba
    Civiline metrikacija
  • GARBĖS PILIEČIAI
  • Bendruomenės
  • Pradžia > Versija neįgaliesiems
    2016-12-22  ARTĖJANT ŠVENTĖMS

     

    Artėja gražiausios metų šventės, todėl ruošiant šventinį stalą, kad išvengtume maisto švaistymo ir sveikatos sutrikimų, patariame: Pirmiausia, renkantis maisto produktus reikia įdėmiai perskaityti ženklinimo etiketes ir įsitikinti, kad nepasibaigęs jų tinkamumo vartoti terminas. Nereikėtų pirkti gaminio su ištaisyta, perklijuota ar visai nuplėšta etikete, nes taip gali būti nuslepiamas tikrasis produkto galiojimo terminas. Be to, nuo šių metų gruodžio 13 dienos įsigaliojo privalomas reikalavimas  pateikti maistingumo deklaracijas fasuotiems maisto produktams, pagal kurias galima įvertinti produktų energinę vertę, riebalų, sočiųjų riebalų rūgščių, baltymų, angliavandenių ir cukrų kiekius.


    Būtina ne tik atidžiai perskaityti ženklinimo etiketes, bet ir apžiūrėti kiekvieną produktą vizualiai – atkreipti dėmesį, ar nepasikeitusi spalva, konsistencija, ar nėra pašalinio, nebūdingo kvapo. Be to, ant produktų etikečių paryškintu šriftu turi būti nurodyti alergenai –  palengvina pasirinkimą alergijas ar netoleravimą tam tikriems maisto produktams turintiems žmonėms.

    Perkant reikėtų atkreipti dėmesį į produktų laikymo sąlygas. Greitai gendantys maisto produktai (pienas, jo produktai, žuvys, mėsa, kreminės konditerijos gaminiai) turi būti laikomi šaldymo įrenginiuose. Šaldytų gaminių nerekomenduojama rinktis iš perpildytų įrenginių. Jeigu pakuotėse daug šerkšno, vadinasi, produktai nepakankamai šaldomi.

    Prieš dedant žalią mėsą, paukštieną ar žuvį į pirkinių krepšį, šiuos produktus reikia gerai supakuoti, rekomenduojama į dvigubas pakuotes, kad jie neužterštų kitų maisto produktų, vartojamų be papildomo terminio apdorojimo. Svarbu nepirkti pažeistų pakuočių. Parsinešus namo, žuvį reikia išvalyti per dvi valandas ir sandariai įpakavus laikyti šaldytuve. Jeigu patiekalą planuojama ruošti po kelių dienų, saugiau žuvį dėti į šaldymo kamerą.

    Ruošiant šventinį maistą, nereikėtų pamiršti higienos ir maisto ruošimo taisyklių. Virtuvėje privaloma laikytis švaros, dažniau plauti rankas. Įrankius, lenteles ir stalų paviršius, ant kurių buvo dorojama žalia mėsa ar paukštiena, reikia kruopščiai nuplauti ir nusausinti. Mėsa ir daržovės turi būti pjaustomos ant skirtingų lentelių.

    Labai svarbu namuose tinkamai laikyti maistą. Paruoštus patiekalus šaldytuve reikia sudėti taip, kad jie nesiliestų su žaliais produktais. Virto, kepto, troškinto maisto nerekomenduojama laikyti kambario temperatūroje ilgiau kaip 2 valandas. Tortus su kremais, kitus greitai gendančius saldumynus taip pat būtina laikyti šaldytuve. Gaminti patiekalų reikėtų tiek, kiek šeimos nariai gali suvalgyti, ir nevartoti to paties maisto kelias dienas. Geriau suvalgyti mažiau maisto, bet kokybiško.

    Reikia nepamiršti, kad namuose pagamintas maistas yra vertingesnis negu parduotuvėse įsigyti pusfabrikačiai. Siūloma daugiau vartoti vaisių ir daržovių. Priklausomai nuo mitybos įpročių, siūloma atsižvelgti į rekomenduojamą druskos normą – apie penkis gramus dienai.

    Parengta pagal Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos informaciją

     
      Spausdinti  

    © 2004 - 2012 Rietavo savivaldybė Sprendimas: Idamas, naudojama Smartweb.