Rietavo savivaldybė

Savivaldybės biudžetinė įstaiga,
Laisvės al. 3, 90316 Rietavas,
Tel. (8 448) 73 200, Faks. (8 448) 73 222,
El. p. savivaldybe@rietavas.lt
Duomenys kaupiami ir saugomi Juridinių asmenų registre,
kodas 188747184

  • Apie savivaldybę
  • Rietavo miestas
    Rietavo istorija
    Žemėlapis
  • Taryba
  • Taryba
    Meras
    Mero pavaduotojas
  • Kontrolės ir audito tarnyba
  • Darbo taryba
  • Vaiko teisių apsaugos pertvarka
  • Pagalba vaikams ir šeimoms
  • Naujienos
  • Klausimai
  • Tarptautinis bendradarbiavimas
  • Nuorodos
  • Valdžios elektroniniai vartai
  • Vietos veiklos grupės
  • Projektai
  • Neformalus vaikų švietimas
  • Korupcijos prevencija
  • Turto valdymas
  • Kontaktai
  • Tarybos nariai
    Įstaigų kontaktai
    Neįgaliųjų draugijos
    Web paštas
  • Naujienų prenumerata
  • EP naujienos
  • Rietavo kraštiečių klubas
  • Naujienos
    Kontaktai ir rekvizitai
  • Versija neįgaliesiems
  • Policijos informacija
  • Civilinė sauga
  • Mokesčiai
  • Valstybinės žemės nuomos mokestis
    Žemės mokestis
    Nekilnojamojo turto mokestis
  • Euro įvedimas Lietuvoje
  • Administracinės naštos mažinimas
  • Mobilizacija
  • Būstas
  • Rietavo trečiojo amžiaus universitetas
  • Rietavo savivaldybės neįgaliųjų draugija
  • Naujienos
    Vykdomi projektai
  • Lyderių laikas 3
  • Asmens duomenų apsauga
  • Vartotojų teisių apsauga
  • Savivaldybės vidinis kanalas
  • Projektas EMPACI
  • Struktūra ir kontaktai
  • Taryba
    Meras
    Mero pavaduotojas
    Komitetai
    Komisijos
    Tarybos posėdžių protokolai
    Tarybos veikla
    Administracija
    Administracijos direktorius
    Administracijos direktoriaus pavaduotojas
    Specialistai
    Dokumentų valdymo ir teisės skyrius
    Savivaldybės centralizuota vidaus audito tarnyba
    Buhalterinės apskaitos ir ūkio skyrius
    Finansų skyrius
    Švietimo, kultūros ir sporto skyrius
    Ūkio plėtros ir investicijų skyrius
    Socialinių reikalų ir civilinės metrikacijos skyrius
    Žemės ūkio skyrius
    Architektūros skyrius
    Seniūnijos
    Rietavo miesto
    Rietavo
    Daugėdų
    Medingėnų
    Tverų
    Nuolatinės komisijos ir darbo grupės
  • Teisinė informacija
  • Teisės aktai
    Teisės aktų projektai
    Išvadoms gauti pateikti teisės aktų projektai
    Vyriausybei pateikti teisės aktų projektai
    Teisės aktų projektų archyvas
    Tyrimai ir analizės
    Teisės aktų pažeidimai
    Seimo kontrolierių pažymos
    Valstybės kontrolierių sprendimai
    Teismo sprendimai
    Šiurkštūs tarnybiniai nusižengimai
    Teisinio reguliavimo stebėsena
    Teisinio reguliavimo stebėsenos planas
    Atliekama teisinio reguliavimo stebėsena
    Teisinio reguliavimo stebėsenos pažymos
  • Administracinė informacija
  • Nuostatai
    Planavimo dokumentai
    Darbo užmokestis
    Viešieji pirkimai
    Biudžeto vykdymo ataskaitų rinkiniai
    Finansinių ataskaitų rinkiniai
    Vadovų darbotvarkės
    Savivaldybės mero
    Savivaldybės administracijos direktoriaus
    Vadovų veiklos ataskaitos
    Tarnybiniai automobiliai
    Paskatinimai ir apdovanojimai
    Savivaldybės biudžetas
    Savivaldybės valdomos (kontroliuojamos) įmonės
  • Paslaugos
  • Informacijos rinkmenos
    Atmintinės
    Viešosios ir administracinės paslaugos
    Prašymų ir skundų priėmimas
  • Veiklos sritys
  • Aplinkos apsauga
    Kultūra
    Sportas
    Švietimas
    Jaunimas
    Kultūros paveldas
    Žemės ūkis
    Valstybinė kalba
    Sveikata
    Teritorijų planavimas
    Pirminė teisinė pagalba
    Civiline metrikacija
  • GARBĖS PILIEČIAI
  • Bendruomenės
  • Pradžia > Versija neįgaliesiems
    2019-04-16  ARTĖJANT ŠV. VELYKOMS – APIE KIAUŠINIUS

     

    Kiaušiniai – pagrindinis šv. Velykų patiekalas, todėl daugeliui svarbu žinoti, kaip pasirinkti tinkamiausius marginimui, ritinėjimui ar vaišių stalui. Kaip reikėtų juos saugoti, kiek laiko galima saugiai vartoti ir pan. Pateikiame kelis patarimus, kurie padės lengviau apsispręsti.


    Svarbiausia informacija – ant pakuotės

    Parduotuvėse prekiaujama tik supakuotais A klasės kiaušiniais. Kiaušiniai supakuojami per 10 dienų nuo jų padėjimo, o suvartoti kiaušinius reiktų per 28 dienas nuo padėjimo. Ant kiaušinių pakuotės šis terminas paženklintas nuoroda „geriausi iki“.

    Jeigu šalia kiaušinio klasės gamintojas nurodo prierašus „ekstra“ ar „ekstra švieži“, vadinasi, tokie kiaušiniai buvo supakuoti per trumpesnį laiką ir jų saugojimo namuose terminas automatiškai yra ilgesnis.

    Ant kaušinių pakuočių pažymėtos ir kiaušinių svorio kategorijos: XL – labai dideli kiaušiniai (73 g ir didesni), L – dideli (63–73 g), M – vidutiniai (53–63 g), S – maži (iki 53 g). Galima fasuoti ir skirtingų A klasės dydžių kiaušinius. Tada ant pakuočių bus nurodyta, kad tai – ,,skirtingų dydžių kiaušiniai“.

    Svarbios informacijos galima surasti ne tik ant kiaušinių pakuotės. Specialiu žymeniu, kurį sudaro skaičių ir raidžių seka, ženklinamas ir kiekvienas kiaušinis.

    Pirmasis skaičius šiame žymenyje reiškia dedeklių vištų laikymo būdą:

    1 – laisvai laikomų vištų kiaušiniai (vištoms sudarytos sąlygos būti lauko aptvaruose).

    2 – ant kraiko laikomų vištų kiaušiniai (vištoms sudarytos sąlygos laisvai vaikščioti pastato viduje).

    3 – narvuose laikomų vištų kiaušiniai.

    0 – ekologinis ūkininkavimas (taikomi ekologinio ūkininkavimo reikalavimai).

    Vidurinioji žymens dalis iš raidžių nurodo šalies kodą, kur laikomos dedeklės vištos. Lietuvoje padėti vištų kiaušiniai turi ženklą LT.

    Trečioji žymens dalis nurodo vištų dedeklių laikymo vietos veterinarinio patvirtinimo numerį, kuris reiškia, kad laikymo vietą kontroliuoja kompetentingos tarnybos.

    Šie ženklinimo reikalavimai netaikomi tik smulkiems ūkininkams, kurie savo ūkyje augina ne daugiau kaip 50 vištų ir savo produkcija prekiauja turgavietėse arba ūkyje parduoda tiesiogiai vartotojams.

    Nuo ko priklauso lukšto tvirtumas ir spalva

    Kiaušinio lukšto storis ir stiprumas priklauso nuo vištų veislės ir pašarų, kuriais jos lesinamos. Vištas auginant laisvai, lesinant visaverčiais ir subalansuotais pašarais, kiaušinių lukštai yra tvirčiausi. Patys tvirčiausi yra jaunų vištų kiaušiniai. Jie paprastai būna nedideli – S ar M dydžio. O didelius kiaušinius deda senesnės, stambesnės vištos. Ilgainiui joms pačioms atsiranda didesnis kalcio poreikis, tad natūraliai mažiau jo tenka kiaušinio lukštui, todėl jis būna silpnesnis. Taip pat vertėtų žinoti, kad aukšto produktyvumo vištų (dedančių kiaušinius dažniau negu kas 24–26 val.) kiaušiniai nėra tokie tvirti, nes lukštų formavimosi procesas būna greitesnis negu įprasta.

    Lukšto spalva priklauso tik nuo vištų veislės. Skirtingų spalvų vištų kiaušiniai pasižymi vienodomis maistinėmis savybėmis ir lukšto tvirtumu, mat šiuos parametrus lemia pašarai, vištų amžius, laikymo būdas ir pan.

    Tradiciškai marginimui dažniau renkamasi balto lukšto kiaušinius, nes ant jų ryškiausiai atsiskleidžia dažų spalvos, tačiau tamsioms spalvoms pabrėžti dažnai naudojami ir rudi kiaušiniai.
    Reikėtų nepamiršti, kad Velykiniai margučiai, jeigu juos planuojama naudoti maistui, turėtų būti dažomi tik maistiniais dažais arba spalvos turėtų būti išgautos naudojant daržoves, vaisius ar kitus maisto produktus. Pavyzdžiui, mėlyną spalvą galima išgauti naudojant raudonąjį kopūstą, geltoną spalvą – ciberžolės miltelius, raudoną spalvą – burokėlius.

    Kaip įsitikinti, kad kiaušiniai švieži, ir kaip juos kuo ilgiau išlaikyti

    Vartoti reikėtų tik šviežius kiaušinius. Kiaušinio šviežumą galima patikrinti panardinus jį į šalto vandens stiklinę – švieži kiaušiniai greitai nugrimzta, o seni – iškyla į paviršių. Taip yra dėl oro kišenės – kuo ji didesnė, tuo kiaušinis senesnis.

    Virtų kiaušinių galiojimo terminas priklauso nuo kiaušinio paruošimo ir laikymo. Kiaušinius rekomenduojama suvartoti per 28 dienas po jų padėjimo. Rekomenduojama kiaušinių saugojimo temperatūra – nuo +5° C iki +18° C, tačiau reiktų atminti, kad kuo aukštesnė saugojimo temperatūra, tuo trumpesnis rekomenduojamas kiaušinių saugojimo terminas. Ilgiausiai (iki 3 savaičių) kiaušinius galima išsaugoti šaldytuve, laikant specialioje gamintojo pakuotėje.

    Kiaušinių saugojimo terminas sutrumpėja ir juos nuplovus ar pažeidus lukštą.

    Virti kiaušiniai genda greičiau, todėl juos geriausia suvartoti per 24 valandas Išvirtus kiaušinius ar patiekalus su kiaušiniais būtina laikyti šaldytuve ir suvartoti kaip galima greičiau. Virtų kiaušinių vartoti maistui praėjus daugiau kaip 3 paroms po išvirimo nerekomenduojama.

    Rietavo valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba

     
      Spausdinti  

    © 2004 - 2012 Rietavo savivaldybė Sprendimas: Idamas, naudojama Smartweb.