Rietavo savivaldybė

Savivaldybės biudžetinė įstaiga,
Laisvės al. 3, 90316 Rietavas,
Tel. (8 448) 73 200, Faks. (8 448) 73 222,
El. p. savivaldybe@rietavas.lt
Duomenys kaupiami ir saugomi Juridinių asmenų registre,
kodas 188747184

  • Apie savivaldybę
  • Rietavo miestas
    Rietavo istorija
    Žemėlapis
  • Taryba
  • Taryba
    Meras
    Mero pavaduotojas
  • Kontrolės ir audito tarnyba
  • Darbo taryba
  • Vaiko teisių apsaugos pertvarka
  • Pagalba vaikams ir šeimoms
  • Naujienos
  • Klausimai
  • Tarptautinis bendradarbiavimas
  • Nuorodos
  • Valdžios elektroniniai vartai
  • Vietos veiklos grupės
  • Projektai
  • Neformalus vaikų švietimas
  • Korupcijos prevencija
  • Turto valdymas
  • Kontaktai
  • Tarybos nariai
    Įstaigų kontaktai
    Neįgaliųjų draugijos
    Web paštas
  • Naujienų prenumerata
  • EP naujienos
  • Rietavo kraštiečių klubas
  • Naujienos
    Kontaktai ir rekvizitai
  • Versija neįgaliesiems
  • Policijos informacija
  • Civilinė sauga
  • Mokesčiai
  • Valstybinės žemės nuomos mokestis
    Žemės mokestis
    Nekilnojamojo turto mokestis
  • Euro įvedimas Lietuvoje
  • Administracinės naštos mažinimas
  • Mobilizacija
  • Būstas
  • Rietavo trečiojo amžiaus universitetas
  • Rietavo savivaldybės neįgaliųjų draugija
  • Naujienos
    Vykdomi projektai
  • Lyderių laikas 3
  • Asmens duomenų apsauga
  • Vartotojų teisių apsauga
  • Savivaldybės vidinis kanalas
  • Projektas EMPACI
  • Struktūra ir kontaktai
  • Taryba
    Meras
    Mero pavaduotojas
    Komitetai
    Komisijos
    Tarybos posėdžių protokolai
    Tarybos veikla
    Administracija
    Administracijos direktorius
    Administracijos direktoriaus pavaduotojas
    Specialistai
    Dokumentų valdymo ir teisės skyrius
    Savivaldybės centralizuota vidaus audito tarnyba
    Buhalterinės apskaitos ir ūkio skyrius
    Finansų skyrius
    Švietimo, kultūros ir sporto skyrius
    Ūkio plėtros ir investicijų skyrius
    Socialinių reikalų ir civilinės metrikacijos skyrius
    Žemės ūkio skyrius
    Architektūros skyrius
    Seniūnijos
    Rietavo miesto
    Rietavo
    Daugėdų
    Medingėnų
    Tverų
    Nuolatinės komisijos ir darbo grupės
  • Teisinė informacija
  • Teisės aktai
    Teisės aktų projektai
    Išvadoms gauti pateikti teisės aktų projektai
    Vyriausybei pateikti teisės aktų projektai
    Teisės aktų projektų archyvas
    Tyrimai ir analizės
    Teisės aktų pažeidimai
    Seimo kontrolierių pažymos
    Valstybės kontrolierių sprendimai
    Teismo sprendimai
    Šiurkštūs tarnybiniai nusižengimai
    Teisinio reguliavimo stebėsena
    Teisinio reguliavimo stebėsenos planas
    Atliekama teisinio reguliavimo stebėsena
    Teisinio reguliavimo stebėsenos pažymos
  • Administracinė informacija
  • Nuostatai
    Planavimo dokumentai
    Darbo užmokestis
    Viešieji pirkimai
    Biudžeto vykdymo ataskaitų rinkiniai
    Finansinių ataskaitų rinkiniai
    Vadovų darbotvarkės
    Savivaldybės mero
    Savivaldybės administracijos direktoriaus
    Vadovų veiklos ataskaitos
    Tarnybiniai automobiliai
    Paskatinimai ir apdovanojimai
    Savivaldybės biudžetas
    Savivaldybės valdomos (kontroliuojamos) įmonės
  • Paslaugos
  • Informacijos rinkmenos
    Atmintinės
    Viešosios ir administracinės paslaugos
    Prašymų ir skundų priėmimas
  • Veiklos sritys
  • Aplinkos apsauga
    Kultūra
    Sportas
    Švietimas
    Jaunimas
    Kultūros paveldas
    Žemės ūkis
    Valstybinė kalba
    Sveikata
    Teritorijų planavimas
    Pirminė teisinė pagalba
    Civiline metrikacija
  • GARBĖS PILIEČIAI
  • Bendruomenės
  • Pradžia > Versija neįgaliesiems
    2013-11-07  LAPKRIČIO 8-OJI – EUROPOS SVEIKOS MITYBOS DIENA

    Lapkričio 8-ąją Europa mini sveikos mitybos dieną. Šia proga organizuojami įvairus mokymai, seminarai, paskaitos. PSO (Pasaulio Sveikatos Organizacija) duomenimis, žmogaus sveikatą net 50 proc. lemia mityba. Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba dar kartą nori atkreipti visuomenės dėmesį į sveikos mitybos principais pagrįstus mitybos įpročius. 

    1.   Pasirinkite kuo įvairesnį produktų asortimentą.

    Žmogaus organizmui kasdien būtina gauti apie 40 įvairių maisto medžiagų: baltymų, riebalų, angliavandenių, mineralinių medžiagų, vitaminų. Labai svarbu į savo dienos racioną įtraukti kuo įvairesnį ir maistingų medžiagų turintį maistą.

    2. Pakankamai judėkite ir nepamirškite kalorijų.

    Reikalingų kalorijų skaičius labai priklauso nuo lyties, amžiaus ir fizinio aktyvumo. Jeigu aktyviai sportuojate ar dirbate fizinį darbą, suvartojamų kalorijų skaičius turėtų būti didesnis, negu tų žmonių, kurie renkasi pasyvų poilsį ar dirba sėdimą darbą. Kasdien reiktų bent 30 min. skirti pasivaikščiojimui ar rytinei mankštai.  

    3. Dieną pradėkite pusryčiais.

    Kasdien – pusryčiaukite. Ryte geriausia rinktis košę, varškę, naturalų jogurtą, vaisius, puikiai tinka kiaušiniai. Valgyti reikia tris ar keturis kartus per dieną: pusryčius, priešpiečius (ar pavakarius), pietus, vakarienę. Nereguliarus valgymas 1-2 kartus per dieną kenkia sveikatai (gali atsirasti virškinimo sutrikimų).

    4. Nepamirškite grūdinių produktų.

    Didžioji dalis paros energijos turėtų būti gaunama valgant grūdinius produktus. Rekomenduojama dažniau valgyti visų grūdo dalių produktų – duonos produktų ir makaronų, gaminamų iš miltų, kurių sėlenos ir gemalas, o kartu ir naudingos maistinės skaidulos ir kai kurie vitaminai,  mineralinės medžiagos  yra nepašalinti.

     

    5. Vaisiai ir daržovės – maistinių skaidulų šaltinis.

    Vietoj saldaus pyragaičio geriau rinkitės šviežius vaisius ar uogas. Jose daugiau vitaminų ir maistinių medžiagų. Į savo dienos racioną įtraukite įvairias salotas. Neskaitant bulvių, per dieną rekomenduojama suvartoti apie 400 g vaisių ir daržovių.

    6. Dažniau rinkitės augalinius riebalus.

    Riebalai suteikia daug energijos. Tačiau valgant riebų maistą yra ir didesnė persivalgymo tikimybė. Stenkitės vengti įvairių padažų, nes tai - papildomi riebalai ir kalorijos. Kad organizmui nepritrūktų nesočiųjų riebalų rūgščių, dažniau pietums rinkitės žuvį, užkandžiams – įvairius riešutus, avokadus.

    7. Liesi pieno produktai – kalcio šaltinis.

    Norint turėti sveikus dantis ir tvirtus kaulus, būtina vartoti pakankamai kalcio, kurio gausu liesuose pieno produktose. Rekomenduojama kasdien suvartoti 2 stiklines pieno, kefyro ar pasukų arba iki 100 g varškės.

    8. Užkandžiaukite.

    Tinkamai pasirinktas užkandis padės numalšinti alkį ir suteiks papildomos energijos tarp pagrindinių valgymų. Per dieną užkandžiaukite 2-3 kartus. Tam geriausiai tinka riešutai, džiovinti ir švieži vaisiai. Venkite įvairių saldumynų, bulvių traškučių – juose gausu druskos, cukraus ir riebalų.

    9. Sumažinkite druskos kiekį.

    Druskos nereikėtų suvartoti daugiau negu 5 g per dieną. Tai šiek tiek mažiau negu vienas arbatinis šaukštelis! Neužmirškite, kad druskos gauname iš jau pagaminto maisto – duonos, dešros, bulvių traškučių, todėl gamindami namuose stenkitės druską naudoti itin saikingai. Prisiminkite, kad per didelis druskos kiekis yra daugelio ligų rizikos veiksnys.

    10. Gerkite daugiau vandens.

    Vandens kasdien reikia išgerti 6-8 stiklines. Vanduo reguliuoja kūno temperatūrą, perneša deguonį į ląsteles. Kai karšta, sportuojate, šokate – vandens reikia daugiau. Venkite saldintų ir gazuotų gėrimų.

    Informaciją parengė

    Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos

    Rietavo valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba

     
      Spausdinti  

    © 2004 - 2012 Rietavo savivaldybė Sprendimas: Idamas, naudojama Smartweb.