| 2015-ieji Lietuvoje paskelbti etnografinių regionų metais. Ta proga Medingėnų kultūros namai ir Medingėnų biblioteka organizavo popietę, kurioje Medingėnų gyventojai kalbėjosi apie Gavėnios tradicijas ir maisto paveldą. |
Į bendruomenės svetainę susirinko gausus būrys Medingėnų gyventojų. Džiugino tai, kad šalia žilagalvių senolių smalsiai apie senovės papročius klausėsi ir mažieji. Apie Gavėnios ir Velykų tradicijas susirinkusiems kalbėjo Rietavo Irenėjaus Oginskio viešosios bibliotekos vyr.bibliotekininkė R. Durkienė. Ji paragino visus, ypač jaunus žmones ir vaikus, puoselėti lietuviškas tradicijas. Ant balta staltiese užtiestų stalų puikavosi senoviniai Gavėnios laikotarpio valgiai, kuriuos pagamino Medingėnų moterys. Jos mielai pasidalino su susirinkusiais kaimynais tų valgių gaminimo paslaptimis. O ragauti iš tiesų buvo ko: viliojo ir „Žiūrė“(avižinis kisielius), ir cibulynė, ir gavėniška silkelė, ir neluptos bulvelės su grūstomis kanapėmis. Visiems labai patiko pasninkiški miltiniai pyragėliai su kanapių ir aguonų įdarais, tarkuotų bulvių sausainėliai ir kitokie gardumynai. Renginyje dalyvavo ir Medingėnų bendruomenės pirmininkė I. Bagdonienė, kuri dėkojo kultūros darbuotojoms už suorganizuotą renginį, o kultūros namų vedėja V. Budrienė dėkojo šeimininkėms už nuostabius gavėnios valgius. Renginio metu veikė ir knygų parodėlė. Ypač knygelėmis apie papročius ir tradicijas domėjosi vaikučiai.
|